mijn Landseer Lonne

Landseer?

familie

Lonnes vrienden

rauw voer

dagboek 2010

2009

2008

2007

Bommel

links

GASTENBOEK

Een Landseer? Wat is dat?
 
Tijdens het wandelen kom je natuurlijk andere honden/bazen tegen
en als de honden even willen spelen maken
de bazen weleens een praatje.
"Wat is dat nou voor 'n hond"? vragen veel mensen.
 
"Een Landseer", zeg ik. "Een wat?" Nogmaals zeg ik dat het een Landseer is. "Oh, een Landsheer!" klinkt het opgelucht. Nooit van gehoord natuurlijk, maar het klinkt Nederlands. "Zonder h", zeg ik dan. Vaak vragen ze verder: Is Landseer een kennelnaam? Als ik dan vertel dat het de naam van een Engelse kunstschilder is, zie ik aan de reactie dat men aan mijn verstandelijke vermogens twijfelt.
 
Ik wil het graag uitleggen.
 
Maar dat is zo'n lang verhaal, dat ik mij er van af maak door te zeggen dat het een soort Newfoundlander is. Dan zie ik ze denken: "Zeg dat dan gelijk".
 
 
_______________________________________________________________
 
De Landseer is vernoemd naar de Engelse schilder Sir Edwin Landseer (1802-1873). In zijn tijd een zeer geliefd kunstenaar, gespecialiseerd in het schilderen van dieren. Hij kreeg zelfs van Koningin Victoria opdracht haar lievelings honden te portretteren.
 
Sir Edwin Landseer was erg gecharmeerd van de robuuste uit New Foundland afkomstige hond en hij schilderde en tekende hem veelvuldig. Alleen, als hondenportret, of als 'stoffering' bij groepsportretten van belangrijke Engelse families. Daarom noemden men deze honden vaak "Landseerdogs". 
 
 
 
In de tijd van Sir Edwin was er al een stevige discussie of de zwart/witte variant wel een echte Newfoundlander was. Temeer daar niet Britse fokkers door kruisingen met continentale rassen w.o. Duitse en Zwitserse honden een 'afwijkend' soort hadden gefokt. Hoger op de poten en altijd zwart/wit. Pas in 1960 kwam er duidelijkheid doordat de FCI (Fédération Cynoligique Internationale) een aparte rasstandaard maakte voor de Landseer en er voor alle duidelijkheid en tot opluchting van de Britten er E.C.T. aan toe werd gevoegd. (European Continental Type)
 
Sir Edwin Landseer
_________________________________________
 
Oorsprong
 
Is de Landseer een oorspronkelijk ras
of is het een Newfoundlander-variëteit?
 
Het huidige New Foundland werd omstreeks het jaar 1000 door de Noormannen ontdekt. Of er toen honden aanwezig waren is niet bekend.
In het jaar 1620 schreef Kapitein Richard Whitbourne, op onderzoek in New Foundland, aan 'The High and Mightie Prince James, by the Grace of God, King of great Brittain, France and Ireland', een heel boekwerk genaamd: 'A discourse and discovery of the new-found-land'. Daarin maakte hij o.a.melding van pinguins zo groot als ganzen, maar ook schreef hij over wilde honden waar zijn eigen hond, een Mastiff, mee speelde.
In de 18e eeuw zijn er trek- en sledehonden op New Foundland waargenomen, maar hoe die er uit zagen werd niet vermeld. Pas begin 19e eeuw werden in tekeningen en beschrijvingen het uiterlijk van de daar levende honden vastgelegd. Het ging om grote honden die overwegend wit waren met wat zwarte vlekken.
 
In 1800 verscheen de "Cynographia Britannica" (de toenmalige Toepoel, zal ik maar zeggen) met tekeningen van de in die tijd befaamde dierentekenaar Sydenham Edwards (1768-1819). Daarin ook een beschrijving van een hond uit Newfoundland. Die luiddde: "Deze hond heeft soms krullend haar, soms lang en golvend. Zijn staart is lang en bossig en wordt over de rug gedragen. De kop lijkt op die van een beer. De honden zijn zwart/wit, soms met bruine vlekken in het gezicht, of rood/wit en een enkele keer éénkleurig zwart."
Daar kan je alle kanten mee op. Terwijl in het boek wel duidelijke rasbeschrijvingen stonden van o.a. Spaniels, Deense doggen en Mastiffs.
Een halve eeuw later schreef John Henry Walsh in zijn boek: "The dog in health and disease" (uitg. Longman, Green, Longman & Roberts, Londen, 1859)  "De Newfoundlander is zwart, of zwart/wit, of wit met weining zwart of leverkleur of rosachtig bruin en soms donker gestroomd."
 
Zeker is dat deze hond vanuit New Foundland werd geďmporteerd naar Engeland en men er verder mee ging fokken. Daaruit werd de Newfoundlander ontwikkeld zoals wij die nu kennen. Door de zwart/witte variant van de Newfoundlander (de favoriet van Sir Edwin) op te nemen in de Engelse rasstandaard van 1886 bestaat daar tot op heden, naast de bruine en de geheel zwarte, ook de zwart/witte Newfoundlander. Ook in de Verenigde Staten wordt niet gefokt van Landseer op Landseer. Daar wordt de zwart/witte variant van de Newfoundlander een Landseerdog genoemd.
 
Op het continent echter zijn Duitse en Zwitserse fokkers met de Newfoundlander aan de slag gegaan, waaruit een hond tevoorschijn kwam, die hoger op de poten staat dan zijn Britse collega, grotere en minder diepliggende ogen heeft en een minder dichte vacht. Wat betreft karakter is de Landseer vrolijker, speelser en beweeglijker van de Newfoundlander. En altijd zwart/wit.
______________________________________________
 
De Nederlandse fokgeschiedenis
 
In Nederland begon het allemaal met Flora van Landseerheim (geboren 5 mei 1922) van de heer Lunter. Flora kwam uit Beieren, ouders onbekend. De heer Lunter liet Flora dekken door de reu Adonis von der Bisschofgasse uit Oostenrijk. Op 6 oktober 1929 werden daaruit Hans en Greta van Landseerheim geboren. De heer Lunter fokte verder met deze broer/zus combiatie, wat hem in de fokwereld veel kritiek opleverde. Toch herhaalde hij de combinatie Hans-Greta vijf keer. En tussen de jaren 1931 en 1935 werden totaal twintig reuen en elf teven geboren.
In die zelfde tijd had de heer Appenrodt uit Delmenhorst (Duitsland) met zijn kennel 'von Nordwest' besloten ook op zuiver zwart/wit te fokken. Hij gebruikte daarvoor uitsluitend nakomelingen van Landseerheim.
Veel pups van Landseerheim werden geëxporteerd. Toen de tweede wereldoorlog uitbrak heeft de heer Lunter een aantal van 'zijn' nakomelingen weer terug naar Nederland gehaald. Waaronder Lola von Nordwest en Clio vom Moritzburg. Het laatste nest 'van Landseerheim' werd geboren in juni 1952.
Enkele pups van 'van Landseerheim" kwamen in bezit van de heer D. Mulder met zijn kennel 'van het Noorderstrand'. Ook hij legde zich toe op het fokken van het zuivere zwart/wit ras.
Na de erkenning van de F.C.I. in 1960 van de Landseer Europees Continentaal Type werd pas in 1975 het eerste nest zuivere (volgens de rasstandaard van de FCI) Landseers E.C.T. geboren in de kennel 'Van de Broene Beukn' van de heer en mevrouw Bruning, uit de combinatie Donko vom Moortreich en Certa vom Moorteich. Ook met de dochters van Donko en Certa werd verder gefokt waarbij Ellert vom Moorteich van acht nesten de vader was. Ook hier dus weer nauwelijks sprake van basisverbreding.
De heer F. Kruse uit Oldemarkt imiteerde in zijn kennel 'Hávamál Athos' met de honden van Moortreich het inteeltprogramma van Lunter. Hij gebruikte slecht één reu als outcross: Atlas vom Petersberg.
Van 1975 tot 1983 stamden alle bij de Nederlandse fok ingeschakelde teven af van één teef: Certa vom Moorteich. De buitenlandse dekreuen welke in dit fokprogramma werden gebruikt waren wederom verwant aan Donko en Certa.
Belangrijke kennelnamen die nog steeds in dekcombinaties zijn terug te vinden, zijn o.a. 'Thorn Asgard", 'Van Amatus Byonda', Van Noreen'.
Daarna kwam er veel nieuw bloed in de Landseers door buitenlandse reuen. Er zijn veel fokkers bij gekomen die het ras, de kenmerken en het wel en wee van de Landseer E.C.T. heel serieus nemen en proberen het ras te verbeteren.
uit een artikel van
Beppie van Schoot-Hollart
met toestemming van de
Landseer Club Nederland