mijn Landseer Lonne

Landseer?

familie

Lonnes vrienden

rauw voer

dagboek 2010

2009

2008

2007

Bommel

links

GASTENBOEK

 
DAGBOEK 2007
 
chronologisch overzicht, aflopend in tijd
 
___________________________________________
 
                                                           
8 november 2007
 
examen doen
 
Het is klaar, de cursus is gedaan en we hebben het certificaat "doggy dance voor beginners" gehaald!! In de afgelopen 10 weken hebben we heel veel geleerd. Voor die tijd hadden wij nog nooit van een weave, bow, twist en round gehoord, laat staan dat we dat allemaal konden doen.
 
 
Thuis kreeg Lonne als beloning
voor haar inzet een grote kluif.
 
________________________________________________________
 
1 november 2007 
 
 
Vandaag voor 't eerst met muziek geoefend. Dat geeft een andere dimensie aan het geheel. Je kunt niet aarzelen bij een stapje want de muziek gaat gewoon door! En dan raak ik in de war. Bovendien betrapte ik mezelf op een soort plankenkoorts (in dit geval graskoorts) Ik vond het een beetje eng, of raar, ik weet het niet precies, maar ik voelde me niet op mijn gemak  toen ik op de muziek met Lon moest 'dansen'.
 
Iedereen staat te kijken en ik ben niet gewend voor publiek te dansen. Bovendien ligt het weilandje waar we oefenen pal achter het station, dus reizigers die op het perron op de trein wachten bieden wij aardig vertier!
 
Natuurlijk had ik dat van te voren kunnen bedenken. Waarom ga je naar doggydance?? Om met je hond te dansen. Maar nu het zover komt, vind ik het niet gemakkelijk. Maar het zal wel wennen denk ik. Lonne doet het in ieder geval heel erg goed.
De 'bow' gaat prima en om mij heen draaien doet ze heel soepel, evenals 'poot' , 'ander' en 'weave'. 
 
Het verbaasd mij hoe lenig zij is voor zo'n grote hond. Ze wordt het wel snel zat. Als ik tijdens de wandeling mijn zelf bedachte dansje met haar oefen, doet ze dat twee keer heel enthousiast, de derde keer moet ze ondertussen ergens snuffelen, als ik het nog een keertje wil doen, loopt ze gewoon door.  
 
 
23 oktober 2007
 
 
We zijn op de helft van de de cursus doggydance en repeteren alle kunstjes. Zoveel mogelijk 'danspassen' achter elkaar doen met zo weinig mogelijk beloning. Uiteindelijk moet Lonne een dansje kunnen doen zonder dat ik dat steeds moet onderbreken omdat ze een snoepje wil. Dat zal nog heel moeilijk worden, want na iedere weave staat ze stil en
duwt haar neus tegen mijn jaszak.
 
 
"Kom op met dat snoepje,
ik doe dit niet voor niks!"
 
 
Daarom heb ik tijdens de les zo'n (super charmant) tasje om mijn middel. Dan kan Lonne wennen dat het snoepje niet meer uit mijn hand komt. Maar mijn Lonnetje is niet gek, na twee keer wist ze dat het lekkers ergens anders zit, dus krijg ik nu na iedere prestatie een kopstoot tegen mijn buik.
 
 
  verre van elegant, maar het is een buiging!
 
 
4 oktober 2007
 
 
Lon maakt de BOW!!! Opeens lukte het. Niet dat ze Bow op commando doet, maar als ik mijn hand (met daarin een snoepje) langs de grond schuif, dan gaat ze met de voorpoten omlaag (het snoepje achterna) en haar kont blijft omhoog (omdat ik mijn andere hand onder haar buik houd). Dat is Bow of Buig. Nu veel oefenen en iedere keer als ze die houding doet, zeg ik Bow! Net zo lang tot ze het woord Bow associeert met die houding. Niets anders dan het bevel Zit.
 
Huiswerk:
 
Zelf een opeenvolging van oefeningen bedenken, zodat het een beetje op dansen gaat lijken. Volgende week is er geen les dus hebben we twee weken de tijd.  
 
 
29 september 2007
 
 
Op familiebezoek in Zeeland. Lonne zit dan anderhalf uur in de auto en dat gaat zonder problemen. De hele weg kijkt ze met belangstelling naar buiten. Ze zit echt heel relaxed. Zo lief.
Heerlijke strandwandeling gemaakt in Westen-Schouwen en natuurlijk mosselen gegeten. Ook in het restaurant gedroeg Lonne zich voorbeeldig. Ze gaat netjes onder tafel liggen; dan voel ik een natte neus tegen mijn hand, of een kop op mijn voet. Af en toe komt ze even aan tafel kijken: "Zijn jullie al klaar?" 
 
 
                  
 
 
28  september 2007
 
 
Vanmiddag is Lonne met een nieuw vriendje op stap geweest. Czar heet hij (spreekt uit Cezar) Via het hondenforum heb ik met de bazen kennis gemaakt en die bleken in de buurt te wonen. Dus een wandelafspraak was zo gemaakt. Czar is een 15 maanden oude reu, heftig aan het puberen, staat nog op die hoge slingerpoten en zijn vacht is nog lekker kort. Speels is hij ook, op die woeste, wat opdringerige reutjes manier. En dat vindt Lonne niet zo leuk! Czar wilde graag spelen, maar eerst even lekker dominant doen. Kop op Lonne's rug, en een beetje in haar nekvel bijten. Tja... "grauw, brom en blaf",  zei Lonne toen. Czar hield onmiddellijk op en keerde zich van Lon af ("ik wist niet dat je boos werd") en ging wat voor zichzelf doen. Lonne vond Czar veel te puberig en wilde niet met hem spelen. De bazen hebben wel heel gezellig gebabbeld en nog op een terrasje gezeten. Wat mij betreft een heel geslaagde middag.
 
 
27 september 2007
 
 
Wij zijn nu halverwege de danscursus en ik vind het niet slecht gaan. Een paar dingen doet Lonne niet graag, zoals de bow. 
Vier keer 'weave' achter elkaar gaat wel, maar nog niet vlot. Voor de volgende week is het huiswerk: Lopen, hond links, vier maal 'weave' dan 'twist' , vervolgens omkeren en dat alles ook vanuit rechts.
 
 
23 september 2007
 
 
we oefenen 'weave' !!
 
 
     
 
 
 
20 september 2007
 
 
De vierde les doggy dance was een ramp! Lonne wilde helemaal niets. Ze was overal mee bezig, behalve met datgene wat ik van haar verlangde. Ze had alleen maar belangstelling voor alle luchtjes die door de harde wind in haar richting werden geblazen. Ze stond als een volbloed jachthond met haar neus in de lucht. Omdat de les bij een boerderij wordt gegeven en in het weiland naast ons oefenterrein wat paarden liepen die steeds nieuwsgierig over de omheining kwamen kijken, kon zij zich niet concentreren. Behalve als mijn hand naar mijn (snoepjes) zak ging lette ze even op. Nou ja, volgende keer beter. Als huiswerk moeten we de 'weave' oefenen. Minstens vier keer achter elkaar!!
 
 
13 september 2007
 
 
Derde les doggy dance:
De Bow snapt Lonne absoluut niet. Ze voelt wel dat ik iets van haar wil, maar wat???? Om toch iets te doen gaat ze poten geven. Dat doet ze zo enthousiast dat ze met haar nagels grote krassen op mijn armen en benen maakt. Ik zie er uit alsof ik mishandeld ben (is in zekere zin ook zo) en omdat ik weet dat het weer kan gebeuren heb ik nu altijd een tube Arnicazalf op zak.
Toch hebben we vorderingen gemaakt, want Lonne gaat niet alleen voorbeelding Plat, ze draait zich ook direct via haar rug op de andere zij. En dat is precies de bedoeling: de Roll. Ons nieuwe huiswerk is om Lonne te leren aan mijn rechterkant te laten lopen. Dat valt niet mee, als je vanaf je puppy tijd gewend bent links van de baas te zijn.
 
 
6 september 2007
 
 
Vanmiddag de tweede les doggy-dance. Voordat we nieuwe trucjes gingen leren moesten we laten zien hoe goed we ons huiswerk hadden gedaan. De juffrouw was zeer tevreden.
Toen leren poot geven. Eerst de ene dan de ander. Het benoemen is Poot en Ander. Maakt niet uit of je links of rechts begint. En dan de hand waarmee je de poot aanpakt zoveel mogelijk naar je iets opgeheven voet brengen.
Het draai kunstje is uitgebreid met rondjes tussen de benen van de baas door.  Dat valt niet mee. Gezien Lonne's formaat moet ik mijn been zo hoog optillen  dat ik me daar heel on-elegant bij voel, tegelijkertijd moet ik dat snoepje voor Lonne's bek houden en mijn arm zo ronddraaien dat ze er achteraan loopt.  Maar, na "tig" keer doen, lukte het (soms)
Het comando voor dit kunstje is Waeve.
 
Dan was er de oefening Plat of Flat. Echt helemaal plat op de zij liggen. En dat vertikte mijn lieverd. Dus daar gaan we hard aan werken.
 
Evenals de Buig of Bow. Dat is gewoon: die dikke kont omhoog! Daar wil Lonne niet aan. Dus hebben we heel wat te doen de komende week.
 
 
30 augustus 2007
 
 
Lonne en ik hebben ingeschreven voor een cursus doggy dance.  Ik kijk altijd naar 'Crufts' en geniet van de afsluiting met een prachtige doggy dance. Dat moeten Lonne en ik ook kunnen, dacht ik, al is het maar een piepklein dansje. 
Vandaag was de eerste les. Het is een klein klasje, drie bazen/drie honden. Een herder, nog heel jong en wat onzeker, een Spaanse hond en Lonne. Die Spanjaard was al heel goed, kon prachtig rondjes draaien (zit de flamengo in z'n genen?).
Bij aankomst had Lon alleen maar belangstelling voor de medecursisten, dat was even trekken aan de riem, want de honden blijven wel aangelijnd. 
Daarna allemaal in een ruime kring, honden netjes zitten, en de bazen luisteren naar de uitleg. Gezien het formaat honden krijgen wij een mix van doggydance en footwork with music. Grote en zware honden kunnen niet springen en op hun achterpoten een rondje dansen, dus gaan wij en de honden eenvoudige danspasjes leren.
 
Het begint met de 'touch'. De hond moet met zijn neus even je hand aanraken. Daartoe neem je een snoepje tussen de wijs- en de middelvinger van je rechterhand, het snoepje dat de hond krijgt heb je in je linkerhand. Je biedt de 'touch' hand aan en als de hond die aanraakt zeg je "touch" en geef je het snoepje uit je linkerhand.
 
Daarna het rondje draaien. Linksom en rechtsom. Als een lokaas houd je een snoepje voor de hond zijn bek en draai je in de gewenste richting. Dat vond Lonne moeilijk. Halverwege het rondje, keerde zij zich om en wilde op die manier het snoepje pakken. Na een uurtje les gingen we naar huis met de opdracht: oefenen!
 
En dat doen we braaf. Tijdens de wandeling laat ik Lon steeds wat rondjes draaien. En ik merk dat linksom makkelijker gaat dan rechtsom. De 'touch' heeft Lonne inmiddels heel goed geleerd. Ook zonder dat ze een beloning krijgt drukt ze op mij vraag "touch"  even haar neus tegen mijn hand. Zo 'touching'. 
 
 
21 augustus 2007
 
 
Mijn drie schatjes
 
 
20 augustus 2007
 
 
LONNE 3 JAAR !!
 
Vandaag was Lonne jarig. We hebben het "gevierd" met de kleinkinderen in het bos. Lon heeft altijd veel plezier met kinderen. En ik zou alles op video vastleggen. Helaas..... het was te donker om te filmen. Dan maar een mooie foto van Lonne die verleden week is gemaakt. Toen was ze toch al een beetje 3 jaar!
 
 
 
 
6 augustus 2007
 
 
Eindelijk is het zomer, dus warm. Als je overdag al twee keer hebt gezwommen dan ga je 's-avonds, als de baas de tuin sproeit, nog even douchen!
 
 
 
 
2 juni 2007
 
 
Een reactie ontvangen een Newfoundland eigenaar uit de U.S. naar aanleiding van het 'voetbal'- filmpje. We mailen geregeld en het gaat uiteraard over Newfoundland/Landseer honden. In de VS wordt niet speciaal op Landseren gefokt zoals in Europa. Er zijn zwarte, bruine en zwart/witte Newfoundlanders en die laatse worden Landseerdogs genoemd. Maar het zijn qua bouw en voorkomen toch echte Newfoundlanders.
Nu prijkt Lonne's foto op de wereldkaart van de Newfoundland site. Klik op Nederland en dan komt Lon tevoorschijn.
Mijn meisje wordt nog eens wereld beroemd!
 
 
29 mei 2007
 
 
Lonne is zo dol op spelen met de bal. Het liefst met twee tegelijk. En bal in haar bek en met de ander voetbalt ze. Nog fijner is als ik de tweede bal steeds een schop geef. Daar holt ze achteraan, wisselt snel van bal en wacht tot ik de ander weer wegschop. Hier een filmpje.
 
12 april 2007
 
 
Schitterend weer, dus naar het strand. Lonne kon wel een zoutwater bad gebruiken. Ze heeft de laatste tijd de gewoonte om in moddersloten te stappen, achter de eenden aan. Zeker in deze tijd als alle eendjes met z'n tweetjes en zeer luidruchtig zijn. Als we langs de polder lopen vliegen de eenden laag over het pad, bijna voor Lonnes bek langs. Dan moet ik haar aanlijnen wat die verleiding is wel heel groot.
 
 
Aan zee is ruimte om te hollen en
met de bal te dollen
Geen groter plezier dan na het zwemmen
met de bal in het zand spelen,
terwijl baasje onder aan de duinen
lekker in de zon zit
 
 
 
  
 
Hier kun je Lonne in actie zien!
 
                                                                                            terug naar het heden